• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

    Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας

    Έφτασαν τους 100 οι νεκροί Παλαιστίνοι 

    Για έκτη συνεχή ημέρα σφυροκοπείται η Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. Για δεύτερη ημέρα, το Ισραήλ βομβάρδισε κτίριο όπου συστεγάζονται πολλά διεθνή και παλαιστινιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έπειτα από τους σημερινούς βομβαρδισμούς, ο τραγικός απολογισμός του νέου κύκλου αίματος έφτασε στους 100 νεκρούς Παλαιστίνιους. Από την πλευρά του Ισραήλ, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. 

    Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα κλιμακώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με κύμα επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η τακτική του Ισραήλ να χτυπά κατοικίες μελών της Χαμάς έχει επιφέρει δραματική αύξηση στον αριθμό των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους.

    Η Χαμάς έχει απαντήσει με εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ (877 από την έναρξη της κρίσης). Στο Τελ Αβίβ ακούγονται τις τελευταίες ημέρες αντιαεροπορικές σειρήνες για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991, καθώς ρουκέτες αναχαιτίζονται από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος».

    Τη Δευτέρα εκτοξεύτηκαν 75 ρουκέτες, μικρότερος αριθμός συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, εκ των οποίων η μία κατέπεσε σε άδειο σχολείο. Συνολικά 22 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τον «Σιδηρούν Θόλο». Ρουκέτες κατέπεσαν στην ύπαιθρο σε Μπερσίβα, Ασντότ και Ασκελόν. Τα σχολεία στο νότιο Ισραήλ παραμένουν κλειστά από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης την περασμένη Τετάρτη.

    Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν για δεύτερη ημέρα κτίριο όπου στεγάζονται διεθνή ΜΜΕ στην πόλη της Γάζας, με στόχο κατάστημα που πουλούσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στην επίθεση και πολλά τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το Reuters, ο νεκρός ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ.

    Στο κτίριο στεγάζονται τα γραφεία του Sky News και του Al Arabiya. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν βρίσκονταν στο κτίριο μετά και το χθεσινό χτύπημα.

    Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους δημοσιογράφους ως ανθρώπινες ασπίδες. Το Ισραήλ δεν βάζει στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους, ανέφερε.

    Επίσης, τη Δευτέρα άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή στη Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Στόχος της επιδρομής αυτής ήταν το κτίριο του λιμενικού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 

    Στους 100 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

    Μετά και τους σημερινούς βομβαρδισμούς, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την περασμένη Τετάρτη έφτασε τους 100, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άσραφ αλ Κίντρα αναφέρει ότι ο Μοχάμεντ Τμπάιλ, ο οποίος σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων στη Νουσεϊράτ, ήταν ο 100ος νεκρός. Ο Κίντρα προσθέτει ότι μεταξύ των Παλαιστίνιων νεκρών βρίσκονται 24 παιδιά και 10 γυναίκες. Τα στοιχεία του υπουργείου για τον αριθμό των νεκρών της σύγκρουσης με το Ισραήλ δεν διαχωρίζουν τους πολίτες από τους ενόπλους. Σύμφωνα με το υπουργείο, 850 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από την Τετάρτη. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 260 παιδιά και 140 γυναίκες.

    Το Ισραήλ υπολογίζει τον αριθμό των νεκρών που έχει από την Τετάρτη σε τρεις αμάχους -δύο άνδρες και μία γυναίκα-, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ρουκέτα που εξαπολύθηκε από τη Γάζα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

    Παράλληλα ένας Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί το Σάββατο στη Δυτική Όχθη σε συμπλοκές που ξέσπασαν με τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, ανακοίνωσαν ιατρικές παλαιστινιακές πηγές στη Ραμάλα. Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό στη Δυτική Όχθη από την Τετάρτη που άρχισε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας.

    Το Ισραήλ έχει αποσαφηνίσει πως είναι διατεθειμένο να «διευρύνει» τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Γάζας. Τουλάχιστον 75.000 έφεδροι έχουν ανακληθεί στα όπλα, ενώ μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης έχουν μεταφερθεί κοντά στα σύνορα με τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Την ίδια ώρα όμως το Τελ Αβίβ δηλώνει ανοιχτό στο ενδεχόμενο ανακωχής, διευκρινίζοντας ωστόσο πως σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν τελεσφορήσουν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χερσαίας παρέμβασης στη Γάζα.

    Διπλωματικές προσπάθειες

    Οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης συνεχίζονται με την Αίγυπτο, που έχει αναλάβει το ρόλο του ανεπίσημου διαμεσολαβητή μεταξύ της παλαιστινιακής πλευράς και του Ισραήλ, να εξακολουθεί να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για την προοπτική επίτευξης εκεχειρίας.

    Άμεση κατάπαυση πυρός ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, που μεταβαίνει στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά την επίτευξη εκεχειρίας.

    Στη Γάζα θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αμρ μαζί με αντιπροσωπεία Αράβων υπουργών και επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι «για να εκφράσει αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Στη Γάζα θα μεταβεί αύριο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επίσκεψη του Νταβούτογλου πραγματοποιείται «στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Γάζα των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου», σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, κατηγόρησε το Ισραήλ για «τρομοκρατικές ενέργειες» και το χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος».

    Εν τω μεταξύ, η Κίνα κάλεσε και «τις δύο πλευρές στη Γάζα να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση
    ».

    Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση». «Φυσικά το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ πρέπει να τερματιστούν. Όμως η διεθνής κοινότητα περιμένει επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Ράσμουσεν προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και δεν βλέπει κάποιο ρόλο σ' αυτή για τη συμμαχία.

    Όρους για εκεχειρία θέτει ο ηγέτης της Χαμάς
     
    «Ο εχθρός πνίγεται στο αίμα των παιδιών» δήλωσε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ μιλώντας τη Δευτέρα από το Κάιρο, όπου επικεντρώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας. Χαιρέτισε τους «μαχητές της αντίστασης», λέγοντας ότι τα όπλα τους «αιφνιδίασαν τον εχθρό» και το Ισραήλ απέτυχε να πετύχει τους στόχους της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.
     
    «Αυτός που άρχισε τον πόλεμο πρέπει και να τον τελειώσει», επέμεινε ο ηγέτης της Χαμάς, παραδεχόμενος ότι η δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Άχμεντ Τζαμπάρι ήταν ένα «επώδυνο πλήγμα», αλλά, όπως σημείωσε, το ηθικό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ακμαίο».
     
    Οι δύο πλευρές μπορεί να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, σημείωσε επίσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι μπορεί επίσης να υπάρξει μια κλιμάκωση και ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για όλες τις πιθανότητες.
     
    Ο Μεσάαλ υπογράμμισε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα αν θέλει εκεχειρία στην σύγκρουση στη Γάζα.
     
    Το Ισραήλ διέψευσε πάντως αμέσως τη δήλωση του Μεσάαλ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ζήτησε εκεχειρία στη σύγκρουση στη Γάζα.

    Πηγή: tvxs

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top