• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

    Γενικό Συμβούλιο ΑΔΕΔΥ (25/10/2012): Είναι στραβός ο γιαλός;

    Οι θέσεις, η πρόταση του ΠΑΜΕ, Εδώ (Ριζοσπάστης).
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, Εδώ. 
    Η πρόταση της Αυτόνομης Παρέμβασης, Εδώ

    Με νίκες και όχι με ήττες, θα ανατραπεί η ηγεμονία των
    ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, θα
    δυναμώσουν οι οργανωμένες του δυνάμεις στις συνελεύσεις
    και στους εργασιακούς χώρους και μόνον έτσι έρχονται
    κοντά και αναπτύσσονται και «οι όροι και οι προϋποθέσεις».
    Με βάση το πραγματικό δεδομένο τη ισχνής συνολικά συμμετοχής των εργαζομένων στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, το επίσης πραγματικό δεδομένο ότι αυτό ελέγχεται με συντριπτικές πλειοψηφίες από ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, το ΠΑΜΕ προτείνει και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε (ΠΑΣΚΕ – ΠΑΜΕ) να καλεστούν συνδικάτα, ομοσπονδίες να οργανώσουν συνελεύσεις, συσκέψεις και συζητήσεις στους εργασιακούς χώρους. Σ’ αυτές τις διαδικασίες οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν «την άμεση αγωνιστική απάντηση με την ανακοίνωση των μέτρων και να οργανώσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο την ανατροπή των μέτρων».

    Στο μεταξύ, στην προοπτική τη ψήφισης των μέτρων το ΠΑΜΕ προτείνει και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη απεργία την ημέρα της ψήφισης των μέτρων.

    Παρ’ ότι είναι «σημαντικό να μην περάσουν τα μέτρα», «το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μπλοκαριστούν τα μέτρα, να μην περάσουν». 

    Ποιοί είναι οι «όροι και οι προϋποθέσεις» για το ΠΑΜΕ;

    1. «Να δυναμώσει η οργάνωση στους τόπους δουλειάς» 

    2. Ο εργαζόμενοι να συστρατευθούν «γύρω από τη γραμμή της σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του». 

    3. Παράλληλα ο αγώνας των εργαζομένων θα πρέπει στην προοπτική του να στοχεύει στην κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και όχι απλά να αλλάξει η κυβερνητική διαχείριση του καπιταλισμού.

    Για την Αυτόνομη Παρέμβαση και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ εκτιμά ότι  «πλειοδοτούν σε αγωνιστικότητα στα λόγια αλλά στην πράξη βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του αγώνα (όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνει τα απογευματινά συλλαλητήρια από τις απεργίες), εμποδίζουν την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων, εκφυλίζουν τις κινητοποιήσεις προτρέποντας σε διαφόρων μορφών απεργοσπασία (δηλώνουν ρεπό, ασθένεια και άλλα τη μέρα της απεργίας)». Τέλος για το ΠΑΜΕ είναι καταδικαστέο που η «Αυτόνομη Παρέμβαση υπεραμύνθηκε των διάφορων «κινητοποιήσεων» που γίνονται από μια χούφτα συνδικαλιστών για λόγους εντυπωσιασμού». 

    Η «ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) αναλώθηκαν στις μορφές δράσης αλλά απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στο περιεχόμενο του αγώνα. Πρόβαλλαν μόνο το αίτημα να μην περάσουν τα μέτρα».

    Σωστά το επισημαίνει το ΠΑΜΕ, εφόσον το ίδιο θεωρεί -και είναι σωστό- ως «το πιο σημαντικό» τους «όρους και τις προϋποθέσεις» που κατέθεσαν οι εκπρόσωποί του (Αλ. Αρβανιτίδης, Β. Πανουτσάκου), πλην όμως...

    Απορριπτέα για το ΠΑΜΕ ήταν και η πρόταση που έκαναν οι «Παρεμβάσεις» και «υπερπρόβαλλαν την πρόταση για απεργία διαρκείας (πρόταση που έκανε, μεταξύ άλλων, και η «Αυτόνομη Παρέμβαση»)», θεωρεί καταδικαστέο που στο «περιεχόμενο έμειναν να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ορισμένους οργανισμούς των κεφαλαιοκρατών αλλά όχι στον έλεγχο της οικονομίας από αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντέγραψαν πλήρως τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση και αναδιανομή των εισοδημάτων τάχα προς όφελος των εργαζομένων μέσα στον καπιταλισμό».

    Να προσθέσω ότι διέφυγε της προσοχής του ΠΑΜΕ πως δεν έβαλαν και το ζήτημα της κατάληψης της εξουσίας από την εργατική τάξη και έμειναν μόνο στο αίτημα «να μην περάσουν τα μέτρα». Και είναι καιρός να καταδικάσουμε τον Λένιν (και τους μπολσεβίκους) που στην επανάσταση του Φλεβάρη του 1917 στη Ρωσία «αντέγραψε και υιοθέτησε πλήρως» το αγροτικό πρόγραμμα των μενσεβίκων. 

    Συμπερασματικά: 

    Η μόνη κοινή θέση είναι ο στόχος «να μην περάσουν τα μέτρα». Η βάση για κοινή δράση υπήρξε και υπάρχει. 

    Στους «όρους και στις προϋποθέσεις» οι διαφορές είναι αγεφύρωτες. 

    Για το ΠΑΜΕ εφόσον ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση αλλά και οι «Παρεμβάσεις» δεν υιοθετούν του «όρους και τις προϋποθέσεις» το μόνο που μπορεί να συμφωνήσει για «να μην περάσουν το μέτρα» είναι μια 24ωρη απεργία την ημέρα της ψήφισής τους.

    Οι άλλες μορφές πάλης διαδηλώσεις, απογευματινά συλλαλητήρια κ.λπ σε συνάρτηση με απεργιακές κινητοποιήσεις ως την ημέρα ψήφισης των μέτρων απορρίπτονται. 

    Τέλος εάν όλες οι δυνάμεις συμφωνούσαν στους «όρους και τις προϋποθέσεις»του ΠΑΜΕ θα μιλούσαμε για πολιτική συμμαχία, μέτωπο κ.λπ και όχι για κοινή δράση -στην πράξη- ενάντια σε ένα αίτημα, ζήτημα, πρόβλημα κ.λπ στόχο στη συγκυρία ανάμεσα σε δυνάμεις και με αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές στους «όρους και τις προϋποθέσεις»...

    Με νίκες και όχι με ήττες, θα ανατραπεί η ηγεμονία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, θα δυναμώσουν οι οργανωμένες του δυνάμεις στις συνελεύσεις και στους εργασιακούς χώρους και μόνον έτσι έρχονται κοντά και αναπτύσσονται και «οι όροι και οι προϋποθέσεις»

    Δια ταύτα λοιπόν για το ΠΑΜΕ: 

    ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, για να(;), έως ότου(;) ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ «ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ»...

    Για την Αυτόνομη Παρέμβαση και τις "Παρεμβάσεις": 
    Θα προωθήσουν στην πράξη και πως όλες τις άλλες μορφές πάλης πλην της απεργίας;

    Επιμύθιο 
    Αυτόνομη Παρέμβαση και "Παρεμβάσεις": Ιδού η Ρόδος! 

    ΠΑΜΕ: Είναι στραβός ο γιαλός! 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Γενικό Συμβούλιο ΑΔΕΔΥ (25/10/2012): Είναι στραβός ο γιαλός; Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top